Metodologija

Podaci koji se nalaze u bazi javnih ustanova prikupljeni su putem zahtjeva za informacije upućenih javnim ustanovama, kao i iz dokumenata dostupnih na web stranicama javnih ustanova i nadležnih institucija, i kao takvi ne predstavljaju zvaničnu bazu javnog organa.

Podaci sa kojima raspolaže baza su razvrstani po periodima, u obliku godišnjeg izvještaja za svaku ustanovu. Svaki godišnji izvještaj sadrži informacije o:

  • Broju zaposlenih,
  • Budžetu,
  • Odgovornom licu,
  • Sastavu upravnih organa, i
  • Naknadama za članove uprave.

Nakon obrade i analize prikupljenih podataka, TI BiH dobijene informacije objavljuje na internet stranici ustanove.transparentno.ba, te vrši ukrštanje sa drugim bazama podataka.

Zbog nepostojanja jedinstvenog registra, baza javnih ustanova se ne može uzeti kao zvnaničan izvor podataka te su informacije o broju, nazivima, vrsti i adresama ustanova informativnog karaktera. TI BiH, zbog načina prikupljanja podataka, ne garantuje tačnost objavljenih podataka, te se mole korisnici baze da pri korišćenju i daljem preuzimanju podataka to imaju u vidu.

Da bi baza bila pravovremeno ažurirana, podaci se obrađuju odmah po prispjeću na osnovu odgovora zvaničnih institucija, te su moguće greške prilikom unosa podataka. Ukoliko primijetite grešku, molimo vas da nas putem opcije Prijavi grešku obavijestite kako bismo je što prije ispravili.